Antreprenori vs. Intraprenori – Tinerii au aflat ce beneficii le poate aduce spiritul antreprenorial

Poti face bine atat din ipostaza de antreprenor, cat si din cea de intraprenor – poti avea un impact prin ceea ce faci in viata si lasa o urma acolo unde traiesti – este indemnul pe care l-au primit participantii la Fata in Fata: Antreprenori & Intraprenori

Bucuresti, 3 November 2022 – In cadrul evenimentului „Fata in Fata: Antreprenori & Intraprenori”, organizat in cadrul programului VSFA (Vreau Sa Fiu Antreprenor) al Romanian Business Leaders, reflectoarele au fost puse pe oportunitatea adusa de intraprenoriat, ca modalitate prin care angajatii pot fi proactivi, inovativi si au prilejul de a-si asuma decizii si responsabilitati in operatiunile unei companii. In fata unei audiente directe de 130 de participanti in sala si peste 2500 de participanti online, evenimentul si-a atins misiunea de a arata ce beneficii iti poate aduce intraprenoriatul in devenirea ca antreprenor si alternativa pe care o au tinerii cu mindset antreprenorial prin oportunitatile oferite de intraprenoriat.

FIF_CTA_FINAL (1)

Pornind de la concluziile studiului Insights PulseZ 2022, din care a reiesit ca 36% dintre tinerii generatiei Z privesc catre antreprenoriat ca optiune pentru un orizont de timp pe termen lung, de peste un an, intraprenoriatul este o oportunitate imediata pentru acesti tineri care gandesc si actioneaza ca niste antreprenori si vor sa se implice in deciziile si operatiunile firmei.

FIF_COVERUPDATED (1)

Evenimentul inedit, organizat pe 1 noiembrie a.c. a pus fata in fata, intr-un format de dezbatere, antreprenori si intraprenori celebri care au discutat despre cum a evoluat cariera lor, ce provocari au intampinat si care au fost secretele succesului. Acest prilej este unul dintre demersurile pe care le face Romanian Business Leaders prin programul VSFA de a sustine prin mentorat si sprijin direct de la antreprenori si intraprenori sau oameni care gestioneaza echipe de intraprenori, ce presupune fiecare optiune de cariera si cum pot face alegerea potrivita in directia dezvoltarii in cariera.

Imagine 1

Parcursul evenimentului a avut o prefata cu un scurt video sustinut de Cristian Onetiu, iar 2 intraprenori au relatat propriile lor experiente din companiile 3M si Amber. Tinerii prezenti in sala, cat si cei care au participat online au avut nenumarate intrebari adresate speakerilor, printre care:

  • Este necesar sa ai o facultate daca vrei sa fii antreprenor? Dar intraprenor?
  • In ce isi investesc banii antreprenorii si intraprenorii?
  • Care sunt lucrurile la care se uita un investitor cand decide sa investeasca intr-un start-up?
  • Care sunt pasii pentru a ajunge sa fii antreprenor de succes?
  • Ce carti recomanda mentorii prezenti in fata tinerilor?
  • Ce se intampla atunci cand un intraprenor si superiorul sau au viziuni diferite la voi in organizatie? Cum isi ia feedback-ul un antreprenor sau un intraprenor?
  • Pana unde se duce aceasta libertate a intraprenorilor la voi in organizatie? Ce pot si ce nu pot sa faca ei?
  • Cum motivati intraprenorii sa ramana la voi in companie? E un anumit mod in care ii recompensati?
  • Cum pot gasi un investitor? Care sunt pasii pe care trebuie sa ii parcurg pentru a primi o investitie?
  • Te nasti sau devii antreprenor?
  • Ne puteti impartasi un secret care v-a ajutat mult in cariera voastra si care ne-ar putea ajuta si pe noi pe viitor?
  • Cum cunosti like-minded individuals, cum mentii legatura cu ei si cum construiesti un network puternic? s.a.m.d.

Elisabeta Moraru, Country Manager Google Romania, a sustinut foarte mult educatia academica, desi, acum compania pe care o reprezinta poate angaja si persoane autodidacte. ”Nu trebuie evitata zona academica. Este foarte valoroasa si poate face foarte mult bine unui individ si unui cetatean, nu numai angajat. Romania este tara cu cei mai putini oameni care isi continua educatia pe parcursul vietii profesionale. Avem cei mai putini profesionisti care se educa pe parcursul jobului, insa nimic nu sta pe loc. Nu putem sa nu evoluam, indiferent daca este licenta academica sau altceva – suntem homo sapiens. Suntem oameni care avem privilegiul de a ne educa sau nu, insa sunt oameni care nici nu pot merge la scoala din cauza lipsurilor. Alegeti sa va educati!”

Totodata, Cosmina Marinescu, mentor si CEO KRUK Romania, a punctat avantajele de a incerca intraprenoriatul, inainte de a decide sa iti deschizi propria afacere: autonomia, resursele, responsabilitatea implementarii unei idei si educatia continua, pe care le poate oferi un business stabil, international, cu o misiune comunitara.

”Educatia este principalul factor de succes si nu norocul sau tupeul, sau apartenenta la un grup de cele mai multe ori cei care au o diploma au si educatie. Educatia este foarte importanta”, a completat Iulian Stanciu. Iar la intrebarea despre criteriile de evaluare a unui start-up Iulian Stanciu a subliniat importanta unei priviri realiste asupra business-ului, asupra pietei pe care o adreseaza, a focusului pe care il au antreprenorii, toate acestea fiind completate de increderea pe care o transmite catre ceilalti.

Ca o concluzie a evenimentului, toti tinerii participanti si intreaga audienta a primit invitatia din partea lui Dragos Petrescu – fondator City Grill si investitor la Imperiul Leilor: ”Va invit sa veniti alaturi de noi in platforma Highflyers – pentru ca iti doresti sa faci parte dintr-o comunitate sau sa vezi exemple de succes ale altora, pentru ca cea mai buna si inteligenta scoala din lume este sa inveti din lucrurile bune sau din greselile altora. Pentru a creste impreuna!”.
Spre finalul evenimentului audienta s-a impartit in echipe de 10-12 persoane pentru sesiuni de group coaching, ghidate de catre unul dintre invitati. In contextul intraprenoriatului Doru Dima a prezentat experienta sa de cercetare cu cei peste 12000 de subiecti, profilarea lor si cati dintre ei au cu adevarat abilitati antreprenoriale. Poll-ul care a fost realizat inainte si dupa eveniment a aratat o schimbare, respectiv, daca inainte de dezbatere au fost 84% inclinati spre antreprenoriat si 16% spre intraprenoriat, dupa eveniment poll-ul a inclinat spre intraprenoriat mai mult, cu 80% antreprenoriat si 20% intraprenoriat.

Din echipa antreprenorilor au facut parte:

  • Dragos Petrescu– fondator City Grill, cel mai mare lant romanesc de restaurante, si investitor la Imperiul Leilor;
  • Iulian Stanciu– Presedinte Executiv eMAG, cea mai relevanta platforma de comert electronic din Europa de Sud-Est;
  • Radu Savopol– cofondator 5 to go, cea mai mare retea de cafenele din Europa de Sud-Est;
  • Lucia Costea– cofondator si CEO al Secom Healthcare Group, lider de autoritate pe piata de suplimente alimentare din Romania.

Pe de alta parte, in echipa intraprenorilor au fost:

  • Ömer Tetik– CEO Banca Transilvania, cea mai mare banca din Europa de Sud-Est;
  • Elisabeta Moraru– Country Manager Google Romania, compania din spatele celui mai utilizat motor de cautare la nivel mondial;
  • Cosmina Marinescu– CEO si mentor KRUK Romania, liderul pietei de management al datoriilor si responsabilitate financiara;
  • Catalin Priscornita– fondator si CEO Blitz, compania cu cea mai mare dezvoltare nationala din ultimii ani si cel mai cunosc brand romanesc din imobiliare.

Evenimentul a fost realizat cu sustinerea partenerilor: Banca Transilvania, KRUK Romania si Blitz. Parteneri media: HotNews, AGERPRES, CursDeGuvernare, IQads, Revista Cariere, Adservio, Jurnalul de Afaceri, New Money, Economistul, Romania Durabila, Club Economic. Partener pe partea de comunicare este First PR Agency, iar pentru monitorizarea presei: Klarmedia.

„Vreau sa fiu Antreprenor” (VSFA) este un program national, lansat in 2013, parte a organizatiei Romanian Business Leaders (RBL), care promoveaza gandirea si actiunea antreprenoriala in randul tinerilor din Romania.

VSFA in cifre

5 proiecte (Vreau sa fiu AntreprenorInsights – unul dintre primele 10 programe globale pentru dezvoltarea unui ecosistem de inovatie (ITU, 2019), Tinerii in Arena – initiativa europeana a anului pentru capacitarea tinerilor (Emerging Europe, 2022),

Studiul PuseZ si Highflyerscare au influentat vietile a peste 35.000 tineri, au condus la dezvoltarea a peste 70 de afaceri pornite de tineri si au sprijinit peste 15 companii romanesti. Mai multe pe vsfa.ro.

Fundatia Romanian Business Leaders este vocea si vehiculul de actiune al liderilor din mediul privat de business pentru constructia unei Romanii in care generatiile viitoare sa isi doreasca sa traiasca. Misiunea RBL este ca Romania sa devina o tara mai buna pentru afacerile responsabile si, in felul acesta, pentru toti romanii. Proiectele fundatiei se subscriu celor trei domenii pe care comunitatea RBL le considera importante pentru schimbarea si dezvoltarea societatii: antreprenoriat, educatie si buna guvernare. Mai multe pe www.rbls.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>