- Bugetul de stat al Romaniei a pierdut peste 2 miliarde de lei (contravaloarea a 63 km de autostrada) in 2021,ca impact direct al contrabandei.*
- Cei mai vulnerabili in fata contrabandei sunt tinerii si persoanele cu venituri scazute.Contrabanda intretine retelele de crima organizata si franeaza dezvoltarea regiunilor de granita.
- Conform Strategiei Nationale de Aparare a Tarii pentru perioada 2020 -2024, contrabanda este o amenintare la adresa securitatii nationale. Din 2019, 21 aprilie este Ziua Nationala impotriva Traficului Ilicit de Produse.
- Obiectivul BAT este de a construi un viitor mai bun (A Better Tomorrow™), prin investitii sustenabile in economie.
Bucuresti, 20 aprilie 2022 – Peste 2,4 miliarde de tigarete de contrabanda au fost consumate in Romania in 2021**, desi nivelul traficului ilicit a scazut cu peste 6 puncte procentuale in ultimii 3 ani. De la inceputul anului, fortele de ordine au descoperit pe teritoriul Romaniei doua fabrici ilegale de tigari, cu produse din tutun in valoare de 2,8 milioane euro. Cei mai vulnerabili in fata traficului ilicit sunt tinerii si persoanele cu venituri scazute. Tigarile de contrabanda sunt vandute la preturi de pana la trei ori mai mici decat cele de pe piata legala, iar traficantii nu tin cont de varsta cumparatorilor. In 2019, Parlamentul Romaniei a instituit 21 aprilie ca Ziua Nationala impotriva Traficului Ilicit de Produse.
Pe fondul eforturilor extinse de a stopa activitatile ilegale de la granitele tarii, piata neagra a tigaretelor din Romania s-a mentinut sub nivelul de 8% in primul trimestru al anului 2022, fata de aproape 14% in 2019, conform datelor Novel Research. Totusi, Romania ramane tara cu cel mai ridicat nivel al contrabandei din Europa de Est, iar nivelul prejudiciului adus bugetului de stat se ridica la circa 2 miliarde de lei anual (contravaloarea a 63 km de autostrada, conform estimarilor oficiale).
„Cu 25 de ani de activitate investitionala in Romania, BAT ramane un partener al autoritatilor statului in combaterea traficului ilicit. In fiecare an derulam campanii nationale de informare si actiuni concrete menite sa contribuie semnificativ la eforturile de reducere a nivelului contrabandei. In 2021, pe fondul reducerii pietei negre de tigarete, BAT a platit la bugetul de stat cu circa 1,25 miliarde de lei mai mult fata de anul precedent, ajungand la aproape 11 miliarde de lei contributii prin accize si taxe. Un nivel redus al traficului ilicit si un cadru fiscal predictibil pentru toate categoriile de produse cu nicotina sunt principalele conditii pentru mentinerea unui context favorabil investitiilor si, implicit, cresterii veniturilor la bugetul de stat,” a declarat Ileana Dumitru, Director Juridic si Relatii Publice al Ariei Europa centrala si de sud din cadrul BAT.
Contrabanda franeaza dezvoltarea economica la granitele tarii. Top 3 judete la contrabanda cu tigari: Satu Mare, Suceava si Maramures
In 2021, cu peste 55 de milioane de tigarete de contrabanda capturate in total in nordul tarii, judetele Satu Mare, Suceava si Maramures inregistreaza cel mai ridicat nivel al capturilor de tigari de contrabanda din Romania, conform www.stopcontrabanda.ro. Potrivit raportului GfK Purchasing Power Europe 2021***, zona de nord – est a Romaniei este si cea mai slab dezvoltata, avand o putere de cumparare de doar 71,2% fata de media nationala si de o treime fata de media UE. Salariul mediu in aceste judete se situeaza sub pragul de 3.000 lei net lunar, cu aproximativ 20% sub media nationala, conform INS – Institutului National de Statistica.
Creste contrabanda online
In mediul online, contrabanda este un fenomen in atentia autoritatilor in ultimii ani, iar amploarea sa nu este inca suficient cunoscuta. Potrivit celui mai recent studiu OECD si EUIPO (European Union Intellectual Property Office)****, perioada pandemiei a accentuat cresterea volumului de comert ilicit online cu produse contrafacute, iar produsele din tutun din aceasta categorie reprezinta una dintre principalele tinte.
Datele despre evolutia capturilor de tigarete de pe teritoriul Romaniei sunt centralizate in timp real pe platforma www.stopcontrabanda.ro, o initiativa BAT care are scopul de a veni in sprijinul autoritatilor prin centralizarea capturilor din intreaga tara, dar si de a informa consumatorii cu privire la efectele contrabandei cu tigari asupra societatii. Campania este desfaturata in parteneriat cu Politia Romana, Politia de Frontiera Romana, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) si Directia Generala a Vamilor.
Campania „Stop Contrabanda” a fost lansata in primavara anului 2017 de catre BAT pentru a crea un punct unic de informare cu privire la contrabanda cu tigari.
*conform estimarilor industriei
**conform estimarilor industriei
***GfK Purchasing Power Map, Europe 2021
Despre contrabanda cu tigari in Romania
- Conform raportului KPMG Project Sun 2021, Romania se afla pe al saselea loc intre statele membre UE ca nivel al contrabandei cu tigarete si pe primul loc in Europa de Est.
- Romania are 2.000 de km de granita cu tari non-UE, in care pretul tutunului poate fi de pana la trei ori mai mic.
- Traficul ilicit de tigari prejudiciaza anual statul roman cu aproximativ 2 miliarde de lei.
- Fiecare container de tigari ilegale inseamna un milion de euro profit pentru retelele de contrabanda. Date ale Interpol arata ca traficul ilicit de tigari este un catalizator pentru traficul de droguri, arme, persoane si chiar activitati teroriste.
- In 2019 a fost legiferata in Romania ziua de 21 aprilie ca Zi Nationala impotriva Traficului Ilicit de Produse. In 2020, contrabanda a fost inclusa in Strategia Nationala de Aparare a Tarii pentru perioada 2020 – 2024, fiind considerata o amenintare la adresa sigurantei nationale.
Despre BAT in Romania
- In 2021, BAT este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, pentru al doilea an consecutiv. Compania a platit aproape 11 miliarde de lei la bugetul de stat anul trecut.
- BAT este liderul pietei tutunului din Romania, cu o cota de peste 50%
- BAT are peste 3.000 de angajati si creeaza alte 30.000 de locuri de munca pe lantul de distributie si aprovizionare.
- BAT a lansat in Romania in decembrie 2017 dispozitivul glo, cel mai inovator produs al companiei care incalzeste, nu arde tutunul.
Despre BAT la nivel global
BAT este o companie de top, cu mai multe categorii de bunuri de larg consum, al carei obiectiv declarat este de a construi un viitor mai bun (A Better Tomorrow™) prin reducerea impactului asupra sanatatii, ceea ce presupune angajamentul de a oferi consumatorilor adulti o gama variata de produse cu risc redus*.
Compania continua sa sustina clar ca fumatul cauzeaza riscuri majore la adresa sanatatii si ca singura modalitate prin care acestea pot fi evitate este renuntarea la fumat. BAT ii incurajeaza pe cei care continua sa fumeze sa faca trecerea complet la alternativele cu risc redus dovedit stiintific*. Pentru a realiza acest lucru, BAT se transforma intr-o afacere cu multiple categorii de bunuri de larg consum, centrata cu adevarat pe consumatori.
Obiectivul BAT este ca 50 de milioane de consumatori sa aleaga produsele sale care nu ard pana in 2030 si de a genera venituri de 5 miliarde de lire sterline din noile categorii pana in 2025. BAT si-a stabilit o serie de obiective ambitioase de sustenabilitate, inclusiv atingerea neutralitatii emisiilor de carbon pentru Scopurile 1 si 2 pana in 2030, eliminarea plasticului non-necesar de unica folosinta si utilizarea exclusiv de plastic reutilizabil, reciclabil sau compostabil pentru ambalajele sale pana in 2025.
BAT are peste 53.000 de angajati si opereaza in peste 180 de tari. Grupul BAT a generat venituri de 25,68 de miliarde de lire sterline in 2021 si un profit din operatiuni de 10,2 miliarde lire sterline.
Portofoliul strategic al companiei include marcile sale globale de tigarete si o categorie tot mai larga de produse cu risc redus* din tutun si nicotina, precum si produse traditionale din tutun care nu ard. Acestea includ tigari electronice, produse de incalzire a tutunului, produse moderne pentru uz oral, inclusiv produse cu nicotina pentru uz oral fara tutun, precum si produse orale traditionale, cum ar fi snus si snuff umed. In 2021, BAT a avut 18,3 milioane de consumatori de produse care nu ard tutunul, o crestere de 4,8 milioane fata de anul precedent.
*Bazat pe dovezile existente si presupunand o trecere completa de la fumat la aceste produse. Aceste produse nu sunt lipsite de risc si provoaca dependenta.
Contact
Raluca Stefan, Corporate Affairs Manager, BAT Romania
E-mail: raluca_elena_stefan@bat.com