Fiecare specie de măr are o sensibilitate caracteristică, pe fondul acesteia se instalează și posibilitatea ca respectivul soi să cadă pradă bolilor și dăunătorilor. Pe lângă caracteristicile pomului, un impact al îmbolnăvirii îl are și administrarea nepotrivită a îngrășămintelor sau lipsa îngrijirii corespunzătoare.
Măsurile pentru protejarea mărului de dăunători se referă la îngrijirea pomului în mod adecvat și la administrarea corectă a substanțelor chimice.
Cei mai cunoscuți dăunători sunt viermii, moliile, afidele mărului și insectele defoliatoare. Merele care prezintă semne de infectare trebuie culese, iar toamna cele căzute din copac trebuie arse pentru a evita infectarea fructelor sănătoase. Grădinarii cu experiență știu că nu se poate lupta împotriva acestor dăunători ai mărului fără folosirea substanțelor chimice.
Alte boli ale mărului sunt rapănul, putregaiul brun și făinarea mărului. Rapănul se manifestă asupra frunzelor prin apariția de pete circulare cenușii care capătă mai apoi o nuanță brună. De la frunze boala se răspândește la flori și la fructe. Putregaiul brun apare sub forma unor pete brune pe fructe , aceste evoluează până la căderea fructului. Făinarea mărului se remarcă din aspectul albicios al frunzelor.
Recomand celor interesati de sistemele hidroponice un magazin online deosebit – GROWIN, de unde puteti achizitiona un hps 250w sau un nutrient bio-mineral ionic coco grow la un pret foarte bun!