Ca si rezultat din procesul de sudare, sudura reprezinta un serviciu oferit in special de service-urile auto. Sunt insa si firme ca Analko care s-au diferentiat rapid de ceilalti si au reusit sa obtina cele mai bune rezultate pe piata de profil. Aici beneficiezi de rapiditate si profesionalism in executie. Pentru procedurile de sudura putem aminti doua din cele mai des intalnite cum sunt sudura MIG/MAG procesul care are la baza de fapt folosirea gazului numit argon sau Wig Tig care sunt doua proceduri ce se bazeaza doar pe wolfram si tungsten, doua gaze renumite pentru modul lor de izolare a pieselor sudate.
In confectii metalice se folosesc ambele si de aceea vom explica macar unul dintre ele, mai exact sudura MIG/MAG si avantajele sale in raport cu WIG TIG.
Denumirea acesteia provine de la tipul de gaz folosit astfel ca Mig este tradus prin metal intert gas iar Mag se traduce prin metal active gas. Ceea ce este foarte important este faptul ca cele doua proceduri de sudura sunt bazate pe argon. Comparatv cu sudarea folosind electrozi, metalul topit foloseste zgura de la electrod pentru a nu aparea fenomenul de oxidare
Sudura MIG/MAG aduce de fapt in scena un gaz care iese impreuna cu sarma, in materialul adaugat. Daca pentru tehnica de sudare MIG discutam in special despre argoi inert care este un gaz pur, in cazul celeilalte tehnici, MIG aceasta are ceva mai reactiv.
Ca si avantajel ale tehnicii MIG/MAG ar trebui sa amintim energia care se concentreaza pe o suprafata mica fara sa fie nevoie de sudura cu un electrod si are o productivitate foarte buna dar si permite robotizarea acestui proces. Rezultatul este de fiecare data foarte rezistent si mult mai estetic si absenta zgurei lasa suprafetele mai netede. Pe cealalta parte dezavantajul acestei tehnici este reprezentat de nevoia unei cantitati de gaz constante in momentul acesta intervenind problemele de incarcare si de transportare.
WIG TIG chiar daca sunt tehnici considerate total diferite de catre specialisti, procedura este aproape similara si nu se diferenteaza in functie de suprafata sudata. Este folosit un gaz cu o puritate foarte mare, mai exact argonul si in unele situatii se poate combina si cu un alt gaz inert cum este heliul. Pentru a beneficia de caldura materialului de adaos se foloseste un arc electric care este produs de aparatul de sudura. Comparativ cu sudura MIG/MAG, materialul care se adauga este utilizat de sudor si plasarea sa in zona sudata se va face cu ajutorul vergelelor.
Daca in cazul mai multor materiale este un procedeu rentabil, wig tig devine nerentabil in momentul in care suprafata nu are nevoie de o finisare foarte fina. Un exemplu mai concret apare in situatii in care poate fi utilizata procedura de sudura Argon prin tehnica WIG TIG in service-ul auto, jantele si teava de esapament avand nevoie de o atentie speciala. Avantajul este generat in primul rand de concentrarea energiei pe zonele foarte restranse dar si vizibilitatea pe care sudorul o are.