La ce ajută coroana dentară și când se face o punte dentară?

Iată o întrebare pe care mulți dintre noi ne-am pus-o. O punte dentară înlocuiește unul sau mai mulți dinți lipsă și presupune tratarea și șlefuirea dinților vecini breșei edentate, amprentarea lor cu un material de obicei cu gust plăcut, în vederea confecționării în laboratorul de tehnică dentară a punții.

Se realizează în general din metal (Cr-Co, Au-Pt), acoperit sau nu – coroana ceramică sau cea din zirconiu, un material  rezistent, fizionomic și biocompatibil cu țesuturile  dento-parodontale, ceea ce îl face varianta ideală.

Se mai pot confecționa și din acrilat sau compozit însă rezistența și fizionomia acestora este redusă. În perioada dintre șlefuirea dinților stâlpi și aplicarea punții dentare se aplică o punte provizorie din acrilat care redă fizionomia esențială în zonele afectate, cât și capacitatea masticatorie necesară..

Ulterior lucrarea se cimentează în cavitatea bucală pe dinții stâlpi, după o prealabilă adaptare în ocluzie. Cimentarea se face provizoriu pentru o mai bună integrare și apoi definitiv cu cimenturi ce asigură protecția la carie a bonturilor dinților stâlpi.  Punțile dentare necesită igienizare ca și dinții naturali și aceeași atenție că și aceștia, nefiind recomandată incizia obiectelor dure din metal sau lemn, spargerea nucilor sau alunelor, deschiderea sticlelor cu dinții.

Coroanele dentare

Cunoscute și sub numele de „cape”, păstrează funcționalitatea dinților afectați.

  • Coroanele pot fi utilizate pentru a proteja un dinte fisurat, pentru a reda funcționalitatea unui dinte cariat excesiv sau pentru a înlocui o coroană existentă.
  • Scopul unei coroane dentare este de a înveli un dinte cu probleme cu un material special creat. În ziua de azi, medicii stomatologi au la dispoziție o varietate de opțiuni de tratament conservator pentru restaurarea dinților.
  • Dacă este posibil, aceste opțiuni trebuie analizate și discutate înainte de selectarea coroanei de acoperire totală.

Materialul selectat este determinat de către cerințele clinice în discuție, cerințele estetice și de rezistență, durabilitatea materialului și spațiul de restaurare disponibil.

Bineînțeles că există și alte variante de materiale cum ar fi coroane semifizionomice de compozit sau acrilat dar coroanele ceramice de ultima generație tind să fie cel mai des folosite datorită calităților net superioare, chiar daca prețul este un dezavantaj.

În timpul procedurii de aplicare a coroanei, medicul stomatolog pregătește dintele și realizează un mulaj al dinților pe care să îl trimiță la un laborator dentar.

În cadrul acestei vizite, pentru dinții frontali în scop fizionomic se realizează o coroană provizorie, pentru a proteja temporar dintele, în timp ce restaurarea finală este realizată în laboratorul dentar. În momentul în care este realizată, coroana este cimentată.

Punțile dentare

Sunt o extensie a tratamentului cu coroane dentare pentru înlocuirea dinților lipsă. Coroanele sunt așezate pe dinții învecinati cu dintele (stâlpii de punte) sau dinții lipsă și legate de o reproducere a dintelui (dintele/dinții intermediar/i sau corpul de punte).

Deși punțile pot servi ca restaurare funcțională și estetică, o alta variantă de tratament ales în ziua de azi pentru un dinte sau mai mulți dinți lipsă este cel cu implanturi.

Implantul dentar înlocuieste dinții lipsă cu o rădăcină artificială din titaniu, fară să mai sacrifice dinții vecini. Se poziționează apoi o coroană pe implant, deasupra liniei gingiei. Implanturile dentare sunt o opțiune de tratament foarte previzibilă, acordând sprijin mușcăturii și prevenind necesitatea aplicării de coroane inutile pe dinții învecinati.

De unde am cules toate aceste informații super utile? De la cea mai deschisă și mai placută clinică stomatologică din București!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>